Herbestemming Kleischuur

Locatie: Vest. De monumentale Kleischuur aan de Vest in Gouda wisselt van eigenaar, wordt gerestaureerd en krijgt een horecabestemming.

Kleischuur

Kleischuur voor restauratie.

Koningsveste CV (een samenwerking van Blauwhoed Groep BV en Gebr. Blokland) en Breebaart & Huffstadt bv hebben overeenstemming bereikt over de aankoop en herontwikkeling van de Kleischuur aan de Vest. Breebaart & Huffstadt bv is een bureau voor gebieds- en procesmanagement in Den Haag. Mirjam Huffstadt is zelf inwoner van de binnenstad in Gouda. De Kleischuur wordt gerestaureerd volgens de uitgangspunten van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en de vereisten uit het bestemmingsplan. De Kleischuur wordt bestemd voor horeca, een havenfaciliteit en een klein kantoor of (atelier)woning. Zo komt de historische band van Gouda met het water aan de Turfsingel weer terug en het geeft een impuls aan de waterrecreatie in Gouda.

Marleen Swagemakers, inmiddels een bekende horeca onderneemster met duurzame producten, zal een groot deel van de Kleischuur huren. Zij realiseert met twee partners een horecavestiging met terras aan het water, waar kano’s, fluisterboten en andere passagiersboten kunnen aanleggen voor een kopje koffie, lunch of diner. Natuurlijk zijn ook gasten uit de buurt en uit de stad zeer welkom.

Breebaart & Huffstadt zijn van plan om in het najaar te starten met de restauratie, zodat vóór de zomer 2014 de Kleischuur haar deuren kan openen voor het publiek. Blauwhoed Groep BV, Gebr. Blokland en de gemeente zijn blij met deze ontwikkeling van de Kleischuur, omdat zo het Rijksmonument wordt gerestaureerd en een vergeten stukje Gouda een nieuwe functie krijgt die bijdraagt aan de woningbouwontwikkeling in Koningshof. Hiermee wordt Koningshof namelijk weer een klein stukje verder voltooid.