Dromen over Gouda

Auteur: Peter de Klerk

Het is 2020. Alweer tien jaar geleden dat er een nieuw college in Gouda aantrad dat de citymarketing van Gouda centraal stelde als een middel om Gouda er bovenop te krijgen. En dat College heeft alle succes gehad, dit in tegenstelling tot het kabinet Rutte/Wilders, maar laat ik daar niet over uitweiden……..

havensluis

Ja, het gaat al meer dan tien jaar erg goed met Gouda. Opmerkelijk is dat de diepe economische crisis die het westen teisterde aan Gouda voorbij leek te gaan. Tegen het economisch tij in vonden tal van bouwprojecten toch doorgang. Het nieuwe College van 2010 had goed begrepen dat je juist meer maatschappelijke doelen kunt realiseren als je eerst meer geld verdient. Citymarketing dus. Maar om een lang verhaal kort te maken, laat me eens beschrijven hoe het vernieuwde Gouda in 2020 eruit ziet.

’t Begint al op de rijksweg; via de tweede Coenecoopbrug kom je nu de Goudse Poort binnenrijden. Binnen no time ben je dankzij een groene golf aangeland bij één van de parkeergarages. Eerst zet ik vrouw en dochters af bij het nieuwe winkelcentrum bij het station. Die zijn dolblij met de grote modeketens die daar gekomen zijn. Ik heb (gelukkig) andere plannen. Ik kies voor de parkeergarage op het Bolwerk, omdat ik kamers voor ons besproken heb in het Best Western direct daarboven. Morgen begint het congres, waarvoor ik naar Gouda ben gekomen. Dat vindt plaats in de Gouwekerk en daarnaast in congreszalen in de oude lichtfabriek en het badhuis op de Lange Groenendaal. Zo’n geweldige ambiance dat men uit heel Nederland naar Gouda komt voor congressen. Ja Gouda heeft haar kwaliteiten prima ten gelde gemaakt. Dat blijkt te meer tijdens de stadswandeling die ik vervolgens maak. Heel de binnenstad is bewegwijzerd met Say cheese-bordjes. Op tal van punten kun je beginnen aan de route die je langs de vele mooie plekken van Gouda leidt. Vanuit mijn hotel word ik eerst naar de Turfsingel geleid. De passantenhaven ligt vol met allerlei schepen en tussendoor krioelen tal van fluisterbootjes en kano’s. Waar komen die vandaan?

Via de Moordrechtse Verlaat loop ik eerst maar eens over het nieuwe plein dat daar gekomen is. Het Westerplein laat de omringende bebouwing schitterend tot haar recht komen. De monumentale pandjes van de Wachtelstraat, maar ook het Kaaspakhuis. Kijk nou, daar is nu een bioscoop in gevestigd. Prachtig dat zo’n prominent gebouw zo’n leuke bestemming heeft gekregen! Misschien kan ik tussendoor nog even een bioscoopje pakken. Eerst die stadswandeling maar eens afmaken. Hoe zal het met de Ligthartschool zijn? Ooit één van de beruchte plekken van Gouda. Kijk eens aan, hier ook al een mooie openbare ruimte gecreëerd: het Ligthartplantsoen en de school zelf heeft een kantoorbestemming gekregen.

Op naar de Garenspinnerij. Maar dit slaat echt alles. De Garenspinnerij en het nieuwe Erasmusplein zijn een centrum voor kunst geworden. Het Kunstpunt Gouda en het jeugdtheater zitten in het Cultuurhuis en via de entree met het Grand Café met terras loopt de kunst door op het plein met mooie beelden, een fontein en zelfs een klein amfitheater, waar een vrijplaats, een speakerscorner, gecreëerd is waar iedereen op mag treden. Vanaf zijn sokkel kijkt Erasmus zelf uit over de Turfsingel en zijn geboortestad. Hij ziet er tevreden uit.

O, dáár komen al die bootjes vandaan! Van de Kleischuur, ook daar weer een drukbezet terras, verhuur van bootjes, vertrekpunt van rondvaarten en ook voorzieningen voor brugwachters en voor de passantenhaven. Geen wonder dat die haven nu zo vol ligt, met zoveel gezelligheid en zulke goede voorzieningen.

En wat is de Turfsingel mooi geworden! Het Bolwerk, de Kop van de Korte Akkeren, Turfsingel, Erasmusplein, Koningshof en het Vest/Raamgebied hebben zich ontwikkeld tot een hoogwaardig, trendy, stedelijk woongebied. Heel gewild. Alle oude panden zijn gerestaureerd en vormen een schitterend geheel met de nieuwe bebouwing, de kades de pleinen en pleintjes.
Natuurlijk hebben ook de Vlamingstraat en de Aaltje Bakstraat geprofiteerd. Tal van Marokkaanse ondernemers hebben hier hun winkels en horeca. Net Chinatown, maar dan op zijn Marokkaans.

Maar ik vergeet het Binnenhavenmuseum bijna. De Rode Leeuw staat er prachtig bij. O, en kijk, net als in Bodegraven zit er nu een stadsbrouwerij in. Rond de Vest ook allerlei fraaie, nieuwe bebouwing en die sloperij is eindelijk verdwenen; ter plekke is nu een hofje met een paar van de oudste huisjes van Gouda, en alweer een terras! De route leidt me nu langs het Binnenhavenmuseum met tal van mooie oude schuiten via de sluis naar het Schipperswachtlokaal. Er komt juist een oude IJsselaak de sluis binnenvaren. Op naar de Veerstalkade, naar een nieuwe verrassing. Ook daar een en al levendigheid en gezelligheid. Geen drukte van auto’s meer – de zuidwestelijke randweg is immers al lang klaar – maar een rondvaartboot uit Rotterdam, een cruiseschip, een watertaxi naar Rotterdam en de Drechtsteden; o, en daar ligt ook nog een schouw voor rondvaarten door de Krimpenerwaard. Die gaat dan natuurlijk door de gerenoveerde Stolwijkersluis. Ook hier weer volop mensen op de kade genietend van een drankje, een hapje en het uitzicht. Uitzicht, warempel, de koudasfaltcentrale is verdwenen! Eindelijk heeft Gouda zijn mooie uitzicht op de Krimpenerwaard terug. Op de plek van de verdwenen asfaltcentrale is nu een stadstrand aangelegd. Reuzegezellig en hip, het ligt tjokvol.

En daar aan de overkant – daar zat Ben Overkamp toch? – dat moet dat nieuwe restaurant zijn waarover ik pas las in Lekker. Nu al zijn eerste Michelinster en mogelijk op weg naar zijn tweede. Je hebt daar het mooiste uitzicht van Nederland, uitzicht over Gouda. Ik had daar eigenlijk moeten reserveren, want ze zitten al maanden van tevoren vol. Wat is de Veerstal toch mooi. Verrek, er zijn weer een brug en een sluis naar de oude haven! En ook daar tal van kano’s en wat zijn dat nou, trapkano’s, fluisterkano’s, bestaan die ook al? En weer een verrassing, geen geparkeerde auto’s meer op de West- en Oosthaven, dan zullen de Hoge en Lage Gouwe ook wel (parkeer)autovrij zijn. In de plaats van die auto’s is er nu alle ruimte voor stalletjes, schilders, tekenaars, terrasjes en restaurants. Tsjonge, wat een volk. Alle talen kun je hier horen. Chinees, Japans, Arabisch, enz. Gouda is tenslotte over heel de wereld bekend. De ene na de andere groep toeristen, begeleid door een gids. Hoe zal het in het Houtmansplantsoen zijn? De molen de Punt torent hoog uit boven de machtige bomen van het plantsoen. Zullen er nog concerten worden gehouden? Jawel, nu zelfs wekelijks. Ja Gouda, heeft echt werk gemaakt van het vermarkten van zijn binnenstad. En kijk, je kunt nu via de gracht van de Vijverstraat doorvaren naar de Fluwelensingel. Vandaar al die kleine bootjes, je kunt echt de hele stad door en rond varen. Op naar de oudste stukken Gouda, rond de St. Jan. Wat is het daar toch onwaarschijnlijk mooi. Je waant je in de middeleeuwen. Alleen is het water in de grachten nu schoon – ze worden weer geschuurd – en varen er allerlei kleine huurbootjes onder de Dubbel Buurt door en langs de kerk. Dat water is zo schoon, je zou er zo bier van kunnen maken. Bier! Je krijgt wel dorst van al dat lopen. Eerst maar eens een terrasje pikken. Die stadswandeling maak ik nog wel af.

En wie zitten daar op het terras? Vrouw en dochters. Met tassen vol inkopen en verhitte hoofden zitten ze bij te komen op het terras aan de Cappenerhof. Enthousiast vertellen zij hoe leuk Gouda wel geworden is. De leukste winkels en winkeltjes, bij het station, in het ambachtenkwartier en of ik de delicatessenshops rond de Wilhelminastraat al gezien heb!

Genietend en heel tevreden neem ik een grote teug van mijn glas heerlijk Gouds bier…